Eerste van 1.250 slimme laadpalen geplaatst in Limburg en Brabant

De combinatie Nuon-Heijmans heeft de eerste van 1.250 slimme laadpalen voor elektrische auto’s in Gemert (red. Noord-Brabant) en Horst aan de Maas (red. Limburg) geplaatst. Eerder won Nuon-Heijmans de aanbesteding.

Dit was de eerste grote aanbesteding buiten de Randstad waarvoor geen overheidssteun nodig was. ‘Mooi dat de eerste laadpalen nu geplaatst worden,’ aldus de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie). ‘Deze aanbesteding laat zien dat marktpartijen veel potentie zien in elektrische auto’s en de diensten eromheen, zoals slim laden. Verder laat het zien dat Noord-Brabant een interessante regio is voor elektrisch rijden, vergelijkbaar met de Randstad.’ Nuon-Heijmans biedt een laadpas aan waarmee voor 22 eurocent  per kilowattuur (incl. btw) geladen kan worden. De provincie streeft na om in 2020 te groeien naar 100.000 elektrische voertuigen. Momenteel zijn er een kleine 20.000.

Nuon-Heijmans zal laadpalen plaatsen van de nieuwste generatie. Die keuze komt onder andere voort uit succesvolle experimenten in Brabant met slim laden. Zo verdeelt elke laadpaal het beschikbare vermogen slim over verschillende auto’s die aangekoppeld staan. Elke laadpaal heeft namelijk 2 laadpunten. Als de ene auto vol is, krijgt de andere auto vanzelf meer laadvermogen. Ook worden voor het eerst de door ElaadNL ontwikkelde cybersecurity-eisen voor laadpalen toegepast, waardoor de laaddata van elektrische rijders nog beter beveiligd zijn. Verder staan deze laadpunten open voor dienstverlening door derden. Zo zal de markt nieuwe services en dienstverlening blijven ontwikkelen.


Naar overzicht